Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

10-те неща, за които никой не ви предупреди преди да станете родители

Прочели сте планини от книги, изслушали сте хиляди лекции от опитни  роднини и приятели и сте уверени, че сте абсолютно подготвени за общуването с новороденото? Е, опитайте пак.

Едва щом вземете малкия малчуган в обятията си, осъзнавате, че близките ви са ви спестили много важни неща, за които не е приятно да се говори или просто са забравили да ви предупредят.

Днес ще поправим тези пропуски със списък в стил „очаквай неочакваното“ от noviteroditeli.bg, позовавайки се на чуждестранни медии.

Мнимото спокойствие

В първата седмица повечето новородени спят почти непрекъснато – около 18-20 часа с кратки прекъсвания за похапване. В това време майката успява да си почине и да се наспи, да свърши маса неща вкъщи, да си поговори с приятелки как е минало раждането и т.н.

Тя свиква с този ритъм бързо, обаче рязката промяна в поведението на бебето я поставя в тупик – в един прекрасен ден бебето престава да си спи и бодърства активно – плаче, когато го сложиш в креватчето, нервира се, хленчи, мрънка и иска непрестанно внимание.

Смятайте, че първата неделя след раждането е вашия втори меден месец и после трябва рязко да завиете към настоящето.

Новороденото диша странно

Понякога дишането му спира за 5-10 секунди, през които неопитната майка може едва ли не да получи сърдечен пристъп. После бебето започва да диша много бързо с плитки вдишвания, като че ли не му достига въздух.

Това е нормално явление, но много плаши родителите и те непрекъснато се вглеждат в него да видят дали диша.

Избиват му петна

Повечето родители мислят, че новородените имат гладка, кадифена кожа, както се вижда на повечето бебешки реклами. Това е така, но само в първите няколко дни, и когато изведнъж забележат по лицето на бебето си множество петна, се сепват и притесняват.

Явно, не са предупредени за тях – те може да са свързани с пречистването на организма на детето от майчините хормони или да се дължат на активността на мастните жлези. Във всеки случай, ще изчезнат от само себе си.

Бебетата могат повече

Опитни родители навярно са ви разказвали с умиление, че понякога при смяна на памперса момченцето може да ви напишка и да добавят с усмивка, че това е „на хубаво“.

Но дали са ви споделили, че ако не сменяте често пелената, бебенцето може не само да ви напишка, но да направи и нещо повече, омазвайки плота, на който го преповивате, килима на пода, дрехите ви и въобще всичко наоколо?

Сигурно ще се изненадате неприятно, защото това си е непредвидено чистене, но можете да го избегнете, ако сменяте пеленките без резки движения и изчакате бебето да приключи със своята важна работа.

Father and mother kissing daughter

Понякога биберонът е напълно безполезен

Не си правете илюзии, че биберонът-залъгалка е спасение, когато бебето плаче – това е така, но невинаги и не при всяко бебе.

Ще трябва да проявите голяма изобретателност и да измисляте най-различни начини да успокоите вашето, а когато започне да плюе редовно биберона, помислете дали въобще ви е нужен.

Някои родители пъхат ли пъхат биберона настоятелно в устата на новороденото, което само го дразни повече.

Вашият сън ще бъде чувствителен, както никога досега

В графата „неизбежни“: Колкото и да сте се уморили през деня, колкото и безсънни нощи да сте прекарали, ще се будите и при най-малкото шумолене от движенията на вашето бебе.

Даже и в най-дълбокия си сън ще се ослушвате за дишането му, за да не проспите нито секунда, ако то се измени. И във всеки момент ще сте нащрек да чуете дали няма да изплаче.

Нужно е да учите бебето да яде

Тук много нови родители изживяват голяма драма, мислейки, че детето още с раждането (а и преди това) си знае откъде идва млякото – звучи логично, обаче.

Сестрата в родилния дом показва как бебето трябва да се поставя правилно на гърдата, но много дечица не съумяват да засучат от зърното, а това е много важно за успешното кърмене и се налага с него да се учите заедно „в крачка“, по трудния начин.

Безсъници и интернет шопинг

В една от безсънните нощи, когато бебето не ще и не ще да заспи, а вие сте изчерпали целия си наръч с варианти за укротяване на опърничавото, чувствате безизходица и питате интернет какво да правите. Т

ам винаги дебнат врели и кипели хора, за да ви посъветват да купите някоя „много полезна“ вещ, която ще реши за секунди проблемите ви и бебето ще спи, както си трябва – като младенец. Не се лъжете.

Утрото е по-мъдро от вечерта, затова изчакайте мислите ви да се прояснят и не се хвърляйте да купувате това или онова, колкото и да са убедителни доводите. Проучете внимателно и преценете дали си струва.

Рисковете на къпането

Излишно е да се предупреждават родителите да бъдат внимателни, когато къпят детето – те в началото са толкова предпазливи, все едно държат драгоценна ваза от династията Мин.

И все пак, възможно е детето просто да ви се изплъзне от ръцете в коритцето, защото просто нямате опит и се чудите как да го подхванете.

Никога не го къпете във вашата голяма вана, купете детска ваничка и не забравяйте да слагате на дъното ѝ мека хавлийка, която ще предотврати подхлъзването.

Бебето ще ви липсва, дори да е наблизо

Ако вашето детенце е първото внуче на вашите родители, те ще се побъркват от желание да го гушкат – това е хубаво, защото когато им го оставите за малко, ще имате възможност да си починете.

Но няма да е пълноценно, защото във всяка минута ще искате да си го вземете при вас. Няма да ви се иска да делите любовта си към детето – това е по-трудно, отколкото изглежда.

Коментари
Зареждане...