Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

11 коледни традиции на кралската фамилия

В днешната статия ще надникнем зад вратите на Бъкингамския дворец, за да научим повече за това как кралските особи прекарват Коледа.

1. Кралицата пазарува подаръците от магазин търговски комплекс Harrods.

Елизабет II вече е на достолепната възраст от 91 година и сигурно се нуждае от помощ за пазаруването, но тя не се спира пред нищо, за да набави коледни подаръци за любимите си хора. Вратите на Harrods остават отворени и в извънработно време, за да може кралицата да разгледа стоките на спокойствие.

2. Всички служители на Бъкингамския дворец получават подаръци.

По-рано през годината, всички 550 служителите посочват в имейл какво искат да получат: паричен ваучер за книга или друг подарък по техен избор. За да го получат обаче, те трябва да са работили за двореца повече от година. Сумата на ваучера се покачва с годините прослужено време, като максималната е 35 паунда. Седмица преди Коледа, кралицата лично връчва ваучерите на всеки служител поотделно.

3. Кралското семейство прекарва Коледа в имението Сандрингам.

Цялото семейство се събира в намиращото се в Норфолк имение. То е собственост на кралската фамилия от 1862 година и е чудесно за коледни занимания на открито заради обширния си двор от 24 000 хектара.

4. Кралицата пристига в Сандрингам с влак.

Тя може да е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, но пътува с влак като обикновените хора. Е, не съвсем като тях, защото наема собствен вагон за себе си, принц Филип, багажа и служители, които да носят багажа. Всички отпътуват от Бъкингамския дворец към имението Сандрингам седмица преди Коледа.

5. Останалата част от семейството пристига на Бъдни вечер.

Членовете на кралската фамилия, които са поканени да прекарат Коледа с кралицата пристигат в Сандрингам в точно определен час. Всяко семейство трябва да пристигне по различно време, в зависимост от ранга си.

Най-важните членове, като принц Чарлс, дукът и дукесата на Кеймбридж, както и техните деца, пристигат последни.

6. Половинките на членовете на кралското семейство могат да присъстват на коледните тържества само, ако са женени или омъжени за членове на кралското семейство.

Освен ако не се казват Меган Маркъл, естествено. Както вече съобщихме, кралският протокол ще бъде нарушен тази година заради годеницата на принц Хари. Обикновено кралските разпоредби се спазват.

Кейт Мидълтън, например, не е била поканена да празнува Коледа с кралицата до брака си с принц Уилям през 2011 година. Партньорът на Зара Филипс, Марк Тиндал също.

Според предположенията, принц Хари е помолил баба си да направи изключение този път, тъй като Меган е твърде далеч от семейството си, което живее в Щатите.

Кралският коментатор Ричард Фицуилямс обяснява защо Елизабет II е склонила кралският протокол да бъде нарушен.

„Двамата вече са сгодени и Маркъл скоро ще стане пълноправен член на кралската фамилия, така че за всички е важно тя да се чувства като важна част от семейството“, обяснява той решението на кралицата.

7. Всички присъстват на официална вечеря за Бъдни вечер.

Според вестник Telegraph, това е „сравнително официално събитие, на което мъжете трябва да носят черни костюми с вратовръзка, а жените дълги рокли, скъпи бижута и корони“. По време на вечерята, всеки може да пие любимото си алкохолно питие.

Изборът на кралицата е коктейл с джин, наречен „Заза“, а принц Чарлс се спира на черешово бренди. Принцовете Уилям и Хари пък изпиват по халба (или повече) домашен сайдер, направен от набрани в градината на имението ябълки.

8. Всички посещават църква в коледната сутрин.

Като имаме предвид, че Елизабет II e върховен управител на Църквата на Англия, съвсем логично е всички да отидат на сутрешната коледна служба. Цялата фамилия отива до църквата „Света Мария Магдалена“ пеша, а процесията обикновено се води от принц Филип. Елизабет II пристига с автомобил.

9. Официалното изявление на кралицата се записва предварително.

Макар речта на кралицата да се излъчва на 25 декември в 15 ч. всяка година, тя не се излъчва на живо, а е предварително заснета в някоя от стаите на Бъкингамския дворец, няколко дни преди Коледа.

10. Коледната вечеря е под формата на бюфет.

 

В късния следобед на 25 декември, кралските семейства се събират около отрупания бюфет, който се състои от около 15-20 ястия. На тази вечеря присъстват и готвачите, чиято задача е да нарежат пуйката и другите меса. След като го направят, кралицата сервира на главния готвач чаша уиски и вдига наздравица за отлично свършената работа.

10. Всички играят на шаради.

Забавленията продължават до полунощ, но никой няма право да се оттегли в спалнята си, докато кралица Елизабет II не го направи първа.

Коментари
Зареждане...