5 китайски лека срещу пролетна умора

Периодът на силния вятър“  е причината за тежката психическа и физическа умора през пролетта, твърдят китайците, и добавят, че заболяванията през този период от годината неслучайно приличат на вятъра – те са внезапни, протичат бурно и са непредсказуеми.

В китайската народна медицина обаче съществуват изпитани рецепти за „периода на силния вятър“ или иначе казано, срещу пролетната умора.

Яжте много мед

Медът е отличен източник на енергия, съдържа ензими и минерали (калий, калций, натрий, магнезий), както и всички витамини от група В – най-добрите срещу умора. Дава много повече енергия от яйцата, бананите и дори от някои меса. Много тонизиращо на черния дроб действа медът от розмарин.

Пийте отвари за черния дроб

Той е главният орган, който китайците свързват с пролетта. Черният дроб влияе на кръвообращението и разпределя жизнената енергия в организма. Когато действието му се наруши, кръвообращението също се забавя и това се проявява в смущения в храносмилането – издуване на корема, стомашни спазми. А също и мигрена, смущения в месечния цикъл при жените, емоционален дискомфорт. Чувстваме тревога, празнота, стрес… с две думи – пролетна умора.

Китайските медици препоръчват през април и май да подсилим черния си дроб с отвари. Най-подходящи са тези от магарешки бодил и розмарин, които ускоряват отделянето на жлъчен сок и изхвърлянето на отровите. Сокът от черна ряпа също е много ефикасен.

Подобрете храненето

При преминаването от зимна към лятна храна трябва да има транзитен период – на ранните пролетни зеленчуци и плодове, богати на витамини и микроелементи.Забравете за шоколада, алкохола и мазнините. Избягвайте и храните с кисел вкус – например киселец, лимони и оцет. За сметка на това дайте предимство на храни, действащи благотворно на черния дроб: черна ряпа, зеле, артишок.

Масажирайте очите  и главата

Когато черният дроб не работи пълноценно, умората на очите се увеличава. Съветът на китайците е да разтъркате силно ръцете си една в друга, докато почувствате енергията (топлината) как приижда в дланите ви. Прекарайте нежно длани и пръсти върху спуснатите клепачи от основата на носа към слепоочията, после нежно разтъркайте очните ябълки.

Масажът на главата отморява най-бързо, защото там са концентрирани най-много рецептори и нервни окончания. Не трябва обаче да се прави веднага след хранене. След лека храна е добре да се изчака половин час, а след обилно ядене – поне час.

Активизирайте метаболизма

Някои драстични режими за прочистване на организма през пролетта могат да доведат до изтощаването му. Тогава трябва да се активизира метаболизмът. Например с 20-дневен курс с диуретици на растителна основа (розмарин, черна ряпа, мащерка, троскот). Но преди да го приложите, консултирайте се с личния си лекар, защото има заболявания, при които диуретиците са противопоказни.

 Със сигурност обаче трябва да се приемат желязо и витамини от група В.