5-те навика, които издават, че си израснала в бедност

Навиците, които сме изградили в детството си, остават за цял живот. И колкото и да ни се иска да прикрием, че не сме имали безоблачно детство и не сме търпели лишения като малки, те сякаш крещят, че това е точно така.

Ето и част от характерните навици, които издават, че сте израснала в лишения:

Евтина храна

Първото, впрочем и единственото, от което се ръководи една такава жена при избора на хранителни продукти, е срокът на годност и цената. Ако първото е голямо, а второто – минимално, то хранителният режим в продължение на известно време ще е съставен от икономични храни.

Да купуваш манго през февруари или червен хайвер, когато няма някакъв специален повод, а просто защото много ти се е приискало – това не е за този тип жени!

Икономисвате за сметка на своите нужди

Жените, израснали в небогати семейства, не са свикнали да харчат пари за себе си. Дори като възрастни да изкарват добри пари, те по инерция се отказват от всякакви глезотийки.

Не посещават салони за красота, а ако го направят, се случва само в краен случай; не се възползват от постиженията на естетическата козметика и никога не си правят малки подаръци под формата на обувки или хубава чанта.

Непрекъснат стремеж към „грабене”

Израснали в недоимък, тези жени още от най-ранно детство са разбрали, че всичко хубаво се постига с лишения. От тук идва и стремежът им да „грабят” хубави неща, които задължително са на минимална цена.

Тези момичета, подбирайки дрехи за гардероба си, задължително първо поглеждат цената, а пазаруването по намаления се превръща в смисъла на живота им. При това няма никакво значение колко пари има в портмонето си – щом е изгодно, трябва да го има.

Неумение да спестява

Ако в портмонето на жената, свикнала с лишенията, се появят излишни пари, тя веднага се заема с това да ги похарчи. Защото в съзнанието й веднага започва да работи механизмът: „Пари за черни дни. А черен ден е всеки ден”.

По този начин тя започва да се мъчи възможно най-бързо да пръсне излишната сума, смятайки, че това е възможност най-сетне да си купи онова, което винаги е било в списъка й с най-необходими неща. Скъпият телевизор например винаги е бил в този списък, а ремонтът на спалнята – не.

Страст да брои „богатството” си

Всекидневното броене на парите е още една особеност на онези дами, които са научени да живеят с малко. Успяла си да отложиш нещо за бъдещето? Отлично!

Можеш спокойно да преброиш „богатството” си. А след това още един път, за да видиш дали не си объркала нещо. А ако похарчиш нещо от резерва, колко ще останат? А ако преброиш още веднъж?

Източник: jenata.blitz.bg