7 стереотипа, които увреждат връзките

Без доверие няма здрави отношения.

Но множество стереотипи наложени ни от обществото, ни принуждават да се съмняваме в искреността на партньора и да тълкуваме погрешно поведението му.

1. Партньорът не отговаря дълго време – това означава, че нещо не е наред в отношенията

Ако не ни отговори на съобщенията в рамките на няколко минути, започваме да търсим песимистично обяснение. Припомняме си, че не го е правил вчера или преди една седмица, започват обвинения в безсърдечие. И след това се оказва, че истината е друга – партньорът е в среща, шофира или е забравил телефона си у дома. Опитайте се да не правите преждевременни изводи. Кажете си, че мълчанието има причини, както и че трябва да научите повече за тях, но по-късно.

2. Той не се опитва да ме целуне на първата среща, значи не му харесвам

Обясненията могат да бъдат различни – вие сте на многолюдно място, той е в очакване на подходящия момент, или се страхува от ваша нежелана реакция, тъй като не е сигурен в реципрочността на чувствата. Или пък смята, че целувката на първа среща е лош подход.

3. Той не показва чувствата си публично, значи се срамува от мен

Някои са така възпитани и тук влияние оказва семейната среда. Има хора, които обичат целувките, прегръдките, за други – те са неприемливи на публично място. Опитайте се да осъзнаете, че не всички хора са като вас и няма да го приемате обидно.

4. Не обсъжда с мен на момента това, което ме вълнува. Значи не се интересува от мен

Това е честа причина за кавги. Някои хора им харесва и държат да обсъдят даден проблем на мига. Но трябва да приемем, че други предпочитат да оставят за по-късно деликатните въпроси. Да помислят върху тях преди да започнат разговор.

5. Той отказва да прави секс с мен. Значи повече не го привличам

Често срещано при младите хора, но когато те натрупат житейски опит това не е никаква драма. Невинаги можеш да искаш секс. Има дни, когато сме уморени физически и психически, понякога в лошо настроение. Един зрял, разбиращ партньор не приема отхвърлянето като лична нападка.

6. Той не казва „Обичам те“. Значи не е заинтересуван от отношенията ни

Много хора се обясняват в любов и очакват същия отговор веднага. И ако не чуят „Обичам те“ приемат, че партньорът е безразличен към тях. Може би просто не е свикнал да казва такива думи. Не го натискайте, всичко си има своето време.

7. Той е груб с другите, но с мен е мил и нежен

Бягайте от такъв партньор без да се обръщате! За съжаление, това е горчивата истина, която са осъзнали мнозина.