Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Ако ви е мил живота, по-добре не казвайте тези 5 неща на шефа си

На почти всички ни се е случвало в някакъв момент да кажем погрешното нещо на погрешния човек. Обикновено се извиняваме и въпросът е забравен.

Когато обаче „погрешният човек“ е шефът, ситуацията става доста неловка. А и може да има тежки последици за кариерата ни – да загубим повишение, на което сме се надявали, или дори да ни уволнят.

За да избегнете такава катастрофа, вижте кои са петте неща, които Business Insider съветва никога да не казвате на началника си.

1. „Не мога да понасям колега Х и не желая да работя с него/нея.“

Шефовете не би трябвало да се занимават с дребни спорове между служителите. А и говоренето зад гърба на някого кара самите вас да изглеждате зле. Ако положението с колегата е нетърпимо, ви препоръчваме друг подход – посочете нещо конкретно, което не е свършил, и предложете решение.

2. „Ама досега винаги сме го правили по този начин.“

Никой не харесва служителите, които не са готови за промени. Трябва да сте гъвкави и отворени към нови неща, да търсите начини за по-ефективно свършване на работата. Когато шефът ви помоли да направите нещо по-различно, отговорете положително, но поискайте да ви разясни в детайли какво има предвид.

3. „Не съм виновен/виновна за това.“

Дори и това да е истина, изразено по този начин, звучи сякаш се оправдавате. Поемете отговорност за работата си, но обяснете какво точно се е случило и как ще избегнете да се случва в бъдеще.

4. „Искам по-висока заплата.“

Разбира се, че искате. Но има определен начин да си я договорите и той не е с ултиматуми. Подходете внимателно и представете успехите си и нещата, с които сте допринесли за прогреса на фирмата, преди да настоявате за повишение.

5. „Скучно ми е.“

Едва ли шефът ви ще реагира много добре, ако му се оплаквате, че сте отегчени. В крайна сметка от самите вас зависи да поемете инициативата и да потърсите нови възможности или поне да разнообразите настоящата си работа.

Коментари
Зареждане...