Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Имат ли бъдеще децата на България ?

В България законът е такъв – до 14г. си малолетен или неподсъдим, а от 14г. вече си непълнолетен, но можеш да отидеш бързо на топло.

Приликата е, че се водиш дете. Не можеш да правиш много неща. Ти си дете на родителите си и дете на държавата. И двете страни имат контрол и повече санкции към теб. След 18 късаш верижката.

Мисля си обаче че верижката се къса доста по-рано… Някъде около 14-тата годишнина на децата. Някак вече няма тинейджърство. Тинейджърството е с примес между това какво правят големите и акъла на дете. Резултатът винаги е покъртителен. Едно дете не би го направило, а един зрял човек би го направил по по-рентабилен за личността начин.

Какво визирам ли? Говорим си за възпитанието и какво се случва с нашите деца. Ако предположим, че децата се възпитават от родителите си, то това означава ли, че живеем в глуповата нация? Кога ще си признаем, че не американците са тъпи, а нашата нация?

Че ние сме тъпаци. Кога ще се погледнем в огледалото и ще си кажем: „Мамка му, много съм тъп.“

Май няма да е скоро – тук се имаме за висша форма на живот. Ако извънземните дойдат, първо ще стъпят в столицата София и ще се срещнат с най-интелигентните хора на Земята.

Смятайки се за интелигенция, децата ни стават толкова интелигентни колкото нас. Не знам дали сте били скоро в училище, но в столичните училища дворовете са пълни с пушачи, по ъглите се пуши марихуана, а в тоалетните се прави секс. На 16 тя вече има повече бройки от 35 годишна жена.

При това само за един „сезон“, демек за 1 срок. След това се прибира, мята раницата и казва, че училището е минало добре. Вие се радвате, че детето е вашата семейна гордост.

Тя е гордост и на много момчета, че са я притежавали, ама нали вашето детенце си е най-най – точно тя няма как да седи по тоалетните и да коленичи, но не да се моли.

Това момиче няма бъдеще. Нека държавата да се погрижи за възпитанието и. Тук си говорим за елементарно възпитание, не говорим дори за образование. Елементарно възпитание – да не си излива кафето в класната стая, да се държи с отношение към учителите си и да не пуши в класната стая. Поне да излезе навън.

Държавата обаче не се интересува от децата си. Тя не се интересува от стълбовете си на образование, които са учителите. Плаща на учителите си смешна заплата. Учителите са преуморени. В някои училища се пише още с тебешир. Този учител отива да си вземе заплатата просто. Не му се разправя с идиоти.

Оставя ги на самотек, както се казва. Да става каквото ще. Повечето учители си четат урока, а учениците си разпращат голи снимки по фейсбук. Пишат статуси. Снимат си сторита в Инстаграм. Чакат да мине часа, за да се видят и натискат по коридорите. Слушат музика – Криско, Андреа, Галена, 100 кила – квото дойде. Ама не и Графа, че им идва леко „депресар“. Вкъщи, като им разбият сърцето, си го пускат, ама си траят.

При момчетата е същото, само дето те по-рядко стоят по моловете. Гледат каква глупост да направят, за да са по-оборотни. Мацките, като цяло, си падат по лоши момчета. Обстоятелствата те притискат. Все пак вече си в пубертет. Трябва да се прави секс. Нали трябва да се свали някоя мацка.

Започваш да правиш глупости – училището те притиска също. Или си задръстеняк или си играч. То, честно казано, по-добре да си играч, защото иначе цялото училище ти се подиграва. Това ти смазва психиката и в осъзнатите ти години дори.

Тенденцията на обучение вече е друга. По мое време в частните училища ходеха богаташчетата. Семействата показваха своя статус като записваха детето си в най-скъпото училище, а момченцето беше голяма работа, защото ходеше облечено като пингвин и техните родителите бяха богати. Това веднага ти качва 1 левел отгоре.

Момичетата харесват богатите момченца и в училище. Оказа се, че и след това нещата си останаха такива. Дали пък училището не ги прави златотърсачки?

Вече тенденцията е друга – някои родители успяват да видят тенденцията на държавното училище и теглят заеми, спестяват, мизерстват и изпращат децата си в частни училища. Искат да му дадат най-доброто и да го спасят от дъното. Да, обаче се оказва, че в частните училища наистина се учи. Наистина ти променят манталитета.

Правят те човек. И още докато те моделират и правят осъзнаваш, че не ти е тук мястото. Правите семейно събиране и уведомяваш родителите, че заминаваш да учиш в чужбина. Не се и връщаш. Така и родителите доволни, че детето им е станало човек, така и детето щастливо, че е далеч от техните, пък и ще се развива. Манталитет.

Накрая се оказва, че децата от държавното училище трябва да се развиват в България. Ама как да стане това? На какво сме ги научили? Дъвчели са дъвка в часа по химия, имало е бой в часа по физика, а часа по физическо го пропускат в кафето, защото е „тъпня“.

Особено за момичета, които трябват да носят екип в часа, а това е още 1 раница, която не им седи добре на аутфита.

„Абе аре, бе, ще им ходя. Да пишат едно неизвинено!“, казва тя и пали цигарата, докато поръчва едно късо кафе.

Тези деца са нашето бъдеще. Стават родители и дават пример на своите деца. А какъв пример можеш да им дадеш? Ти, като начало, трябва да седнеш да учиш с тях уроците.

На какво ще ги научиш – как ще покажеш, че тяхната майка е интелигентна и разбира от всичко? Как ще ги надъхаш и те да учат? Ама така е – каквито родителите, такива и децата.

Такава и нацията. Аз все още се надявам извънземните първо да кацнат в България… Поне ще видят някаква форма на живот… Низша, но все пак форма на живот. Само съществуваме ние.

Коментари
Зареждане...