Имате космати зърна? Свръхпроизводство на тестостерон или синдромът на Кушинг?

Колкото и да не ни харесва, човешкото тяло е покрито с косми. Защитния слой ни осигурява защита от наранявания и ако го нямаше щяхме да  усещаме студа още повече.

Но това разбира се, изобщо не ни помага да си възвърнем самочувствието. Още повече, ако имаме космати зърна, за които не сме сигурно дали е страничен проблеми ли просто резултат на досадни хормони.

При една жена косматите зърна могат да означават просто свръхпроизводство на мъжкия полов хормон тестостерон, който всички ние имаме.

Но също така могат да бъдат и знак за по-сериозни здравни проблеми.

1. Синдром на Кушинг

Излишното окосмяване на зърната може да бъде симптом за синдрома на Кушинг, който се дължи на прекаленото наличие на хормона кортизол в организма.

Други симптоми включват дебела мастна тъкан на гърдите и корема, червено, подпухнало лице, лилави стрии, отслабналост в горната част на ръцете и краката, ниско либидо, депресия и окосмяване.

Ако не се лекува, синдромът на Кушинг може да се утежни. Той може да се причини и в резултат от стероидно лечение – или поради тумор на хипофизната жлеза в мозъка или тумор на надбъбречните жлези в бъбреците.

2. Синдром на поликистозните яйчници

Засягайки една от петте жените, синдромът на поликистозните яйчници  има три основни симптома, характеризиращи това състояние.

Това са редки или нередовни менструации, високо ниво на андрогените или мъжките хормони и множество дребни фоликули, т.е. малки кисти в яйчниците, откъдето идва и името на този синдром.

Aко смятате, че имате някои от тези симптоми, незабавно се обърнете към личния си лекар.

Източник: zdrave.to