Интелигентните хора правят повече секс, взимат повече наркотици и си лягат по-късно

По какви белези се отличава интелигентния човек в наши дни?

Често, когато си мислим за интелигентните хора, имаме първичната реакция и навик да си ги представяме задължително със сериозен вид и забили нос в някоя дебела книга в библиотеката.

Ние свързваме интелигентността непременно с асоциация за социално резервирани хора, които са прекалено добри, но пък избягват кривването от общоприетата рамки и общуват много повече с книгите, отколкото с околния свят.

Но всъщност обратното е точно твърдението, че най-умните от нас обикновено имат поведение, което баба и дядо не биха одобрили. Днес времената са други и хората с високо IQ не се интересуват единствено и само от изучаване и спазване на правилата и порядките.

Да, това със сигурност ви звучи може би малко шокиращо, но серия от проучвания по темата потвърждава именно тезата, че интелигентните хора остават будни до късно вечер, взимат повече наркотици и правят повече секс.

Така хората, които са най-умни в нашето общество, често са „тъмни личности“, които се отдават на забавления, вредни навици като алкохол и наркотици и секс в големи дози.

Все неща, които хората с по-нисък коефициент на интелигентност отхвърлят. И за да подкрепим думите си, в следващите редове публикуваме списък от три проучвания, които напълно ще променят начина ви на мислене, относно интелекта и поведението в наши дни:

1. Интелигентните хора са нощни птици

Първото изследване разглежда темата за личността и индивидуалните различия, както и хипотезата, че хората с по-висока интелигентност се смятат от учените за еволюционно по-напреднали и с нов тип поведение. То се характеризира със способността за по-добро справяне с проблемите, използвайки нови методи за добиване на познания, които подобряват живота им.

Един вид природата си служи с натиск върху конвенционалния начин на мислене, за да създаде нови модели на реакции и поведение, които да развият съвсем нови умения за значително по-адекватно справяне с проблемите на действителността.

Изводът на учените е, че интелигентните хора имат не само повече способни да излизат от рамката на поведение, но и са по-свободомислещи и с различно усещане за живота.

Изследването установява също, че талантливите и по-надарени деца и възрастни си лягат около 30 минути по-късно, откокото обикновените хора. Разбира се, едното води към другото – те се събуждат и малко по-късно в делниците и уикендите.

Заключението на изследването е следното: късното лягане е не само белег на съвременния и модерен човек, но е и нещо напълно неестествено що се отнася до миналите епохи.

Изводите идват след като е поведението на над 20 хиляди човека е било подложено на тест. Така че, мили дами, ако вие или вашите деца оставате до по-късно, бъдете спокойни! Няма нужда от паника и притеснение – просто нивото на интелекта ви е над средното, което обяснява този факт.

2. Интелигентните хора употребяват повече наркотици

Интелигентните хора не само са нощни птици, но също така са склонни към експерименти с най-различни опиати. И макар да звучи налудничево, да не се припокрива с общоприетите схващания, че само глупавите хора пушат и пият, изследванията показват точно обратното. Колкото по-умен е човек, толкова по-склонен е да експериментира с различните наркотици, твърдят специалисти.

Проучване на център за детско поведение в Америка достигна до заключението, че независимо от своята възраст, хората с високо IQ са много по-склонни да използват различни психоактивни вещества, отколкото тези с ниско IQ.

Ще попитате защо? Отговорът е много прост – защото психоактивните вещества са еволюционни придобивки на съвременния човек и са му необходими, за да се справи с новите проблеми на света.

Според проучване на Обединеното кралство от 2010г. без значение от пола, религията, семейната среда, обществения статус, образованието, доходите или степента на реализация и адаптация в обществото, британските подрастващи под 16 години са по-склонни да употребяват именно такива вещества и да запазят това си поведение дори и след като пораснат, за разлика от децата с нисък коефициент на интелигентност.

А дали има някаква пряка зависимост между тяхната интелигентност и употребата на дрога в по-късна възраст?

По-скоро да -“индивидите с IQ над 125 точи са три пъти по-склонни да вземат опиати от тези с IQ под 75“. Друго независимо изследване от 2011 г. пък показва, че учениците, които постигат по-добри резултати на тестовете и контролни в училище, са по-предразположени към експериментиране с употреба на канабис, амфетамини и магически гъби в по-късните етапи от живота си.

3. Интелигентните хора правят повече секс

Британските учени откриха и още един интересен факт – студентите в Оксфорд и Кеймбридж дават повече пари за секс играчки, отколкото тези от другите, по-неизвестни и нетолкова престижни университети.

“Това най-вероятно се дължи на пряката връзка между секса и отварянето на съзнанието,” казва 23-годишната Аналиса Роуз, която работи като продавачка в най-големия сексшоп в Уилиамсбърг, Бруклин.

“Мисля, че способността да се посветиш на сексуалния живот идва от възможностите на индивида да мисли и има време за повече и по-качествен секс, което пък от своя страна го определя като по-интелигентен.

Именно такъв тип човек се стреми да посигне максимума във всяка една сфера на своя живот и в рамките на нормалното е сексуалното му щастие да бъде една от тези цели.

Това е доста интересно социологическо проучване, показващо ни, че студентите от най-елитните университети правят повече експерименти и са в пъти по-разкрепостени в сексуално отношение от своите други връстници“.

Ето и класацията на 5-те най-добри университети, както и парите, които техните възпитаници са похарчили за секс играчки и то само за година:

1) Кеймбридж – £9,793

2) Оксфорд – £9,689

3) Манчестър – £5,441

4) Ланкастър – £4,103

5) Йорк – £3,751

И в заключение какъв е изводът от всичко това?

Корелацията не означава непременно причинно-следствена връзка. Или по друг начин казано – ако оставате будни до късно, пушите трева или обичате да ексериментирате в сексуално отношение, то всичко това не ви прави автоматично по-интелигентни.

 Въпреки това обаче, изглежда хората с големи умове по природа изпитват необходимост да правят всички изброени неща, защото не могат без тях, а не защото някой или нещо ги кара да ги правят. Но това не означава, че да се отдаваш на удоволствията в живота е нещо лошо.

Трите изследвания напълно разбиват митовете за интелигентните и умни хора, които години наред са били насаждани в съзнанието на обществото. Е, явно именно те са хората, които най-пълноценно умеят да се забавляват.

А ти от тях ли си? 

Източник:  Dama.bg