Историята на Елена, която взриви България с истината за крайно наглите хотелиери

„От месец се опитвам да си намеря работа като камериерка, обиколих половината хотели в Слънчев бряг, но навсякъде се сблъсках с абсурдни – едните искат да работиш по 10 часа на ден, шест дни в седмицата за 700 лева, другите – да даваш нощни дежурства, трети почват с уговорките, че първите месеци ще плащат минимална работна заплата, а после евентуално ще вдигнат възнагражденията”. 

Това разказа Елена Петкова, камериерката, чието емоционално писмо до хотелиерите от Слънчев бряг: „Алчни сте, превърнахте ни в бели робини!”.
Разтърсващата история на камериерката Елена, която взриви България с посланието си за алчните хотелиери
Пропитото с истини послание предизвика огромен интерес и цял ден не спира да се споделя и коментира.

”Най-накрая някой да каже истината! Това е ситуацията в българския туризъм и алчните собственици трябва час по-скоро да го проумеят”, гневят се читатели, прочели писмото.

Те препоръчват на Елена да напусне страната и да търси достойно заплащане в чужбина.

По обясними причини тя не пожела да бъде снимана:

„Ако ме покажете на снимка, няма да мога да си намеря работа. Хотелиерите ще ме запомнят и никой няма да ме наеме, дори за смешните пари, които предлагат”, категорична е тя.

Елена е от Айтос, бивша спортистка, дългогодишна състезателка по акробатика. Работила е в сферата на търговията, офис асистент, в производството, а от няколко години и в туризма.

Тя има 23-годишен син, който в момента учи магистратура. Грижи се и за 74-годишната си майка, която е с диагностицирано тежко заболяване.

„Ако майка ми беше здрава щях да замина в чужбина, защото тук вече не може да се издържа. В последните три години работих като камериерка в хотел в Слънчев бряг.

Благодарна съм на собственика, който беше безкрайно коректен с мен, но се наложи да преструктурира бизнеса си и нашият хотел мина под управлението на друг човек, който бе изключително циничен.

Цялолято ни бавеше заплатите, виждаме го, че се разхожда с огромна пачка с пари, кара скъпи коли и живее нашироко, но за нас никога не му оставиха.

Ние не искаме подаяния, а да ни плати заплатите, които вече сме изработили. Той ни мачкаше и унижаваше”, разказа Елена, запазвайки в тайна името на въпросния господин.

Преди няколко седмици започнала да си търси работа, но освен с анонимните обяви, които в 90 % от случаите са безкрайно подвеждащи, се сблъсква и с куп други абсурдни.

В един от хотелите искали от нея да работи седем дни в седмицата, защото нямали камериерки, щели да и дадат един почивен ден, когато наемат хора.

Заплатата била 750 лева, но служителят сам трябвал да си плаща осигуровките. В друг огромен комплекс, намиращ се в сърцето на курорта, очаквали само няколко камериерки да обслужват цялата база, което било практически невъзможно.

„Това означава, че ще работя по 10-12 часа на ден без почивка, което за парите, които предлагат – 700-750 лева е безкрайно обидно”, споделя Елена.

В част от хотелите искали да дава дълги нощни дежурства, без да й бъдат заплащани допълнително, почти навсякъде започвали с уговорката, че 750 лева е заплатата, която ще получи от юни месец, а дотогава, тъй като нямали много приходи – минимално възнаграждение.

„В цяла Европа нормативът за една етажна камериерка са 13 стаи на ден – за да може да ги изчисти добре и да не я експлоатират. Ако работи над тази норма се заплаща допълнително. Тук минималното е 15-16 стаи, а освен това вменяват куп задължения”, ядосва се Елена.