Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Какви са поверията на Андреевден?

На 30-ти ноември православната църква почита паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани. Той е първият от 120те апостоли, брат на Свети Петър и християнски проповедник.

Според легендата той жадувал за Божествената истината и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици.

В България празникът се нарича още (Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден). Вярва се, че светията е покровител и заповедник на мечката.

Разказва се, че мечка изяла вола, с който Свети Андрей обработвал нивата си. Но той уловил животното и го впрегнал в ралото.

Вярва се, че той е повелител на дивите животни и де явява пред хората, яхнал мачка, за да прогони зимата и дългите нощи.

Традиции и поверия

В Северна България от свареното вариво (царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не човеците и стоката!“. Твърди се още, че: „На Едрей ден започва да наедрява денят с по едно просено зърно“. Андреевден символизира началото на зимата и от този ден нататък денят започва да расте.

Според вярванията на този ден рано сутрин се взима от наедрялото зърно и се хвърля в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения. На този ден на почит са и младите булки. На тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, така и да пълнеят и булките с новите рожби.

На този ден на трапезата присъстват жито, грах, боб, ечемик, леща или просо. Всички в домакинството трябва да опитат от тях, дори и домашните животни. А на сутринта сварените зърна се хвърля в комина, за да бъдат високи посевите.

Днес имен ден празнуват Андрей,Андреа, Андриан, Андриана, Храбър, Храбрин, Първан, Първанка, Пръвка, Дешо, Дешка, Силен, Силка. Желаем ви здраве, успехи и щастие!

Коментари
Зареждане...