Кристиан Костов с престижна европейска награда!

Младият Кристиан Костов, първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава (European Border Breakers Award – ЕВВА), спечели и наградата „Изборът на публиката“ (Public Choice Award) след национална кампания .

Наградата беше връчена тази нощ на бляскава церемония при откриването на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Нидерландия.

Първите думи на Кристиан Костов след получаването на наградата бяха специално за БНР:

Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!“.

За приза „Изборът на публиката“ се бореха десетте европейски изпълнители, носители на наградите ЕВВА за 2017: Alice Merton от Германия; Alma от Финландия; белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“; групата „Off Bloom“ от Дания; португалецът Salvador Sobral, победител в „Евровизия 2017“; норвежката певица Sigrid; шведката Scott; френското дуо The Blaze и английският музикант Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr и нашият представител-Кристиян Костов.

В тази конкуренция Кристиан спечели онлайн гласуване, проведено през декември 2017. Всеки от десетe изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA.

На сцената в Грьонинген 17-годишният Кристиан представи песента „Beautiful Mess“, която му донесе второ място в конкурса „Евровизия 2017“. На церемонията той пя и в дует с Younger, а на пианото им акомпанира самият Джулс Холанд.