Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Лъсна мръсната тайна, създала най-емблематичния детски роман „Пипи Дългото чорапче“

От какво е провокирана историята на най-емблематичния роман на писателката Астрид Линдгрен –  „Пипи Дългото чорапче“? 

Филмът на Пернили Фишер Кристенсен „Да бъдеш Астрид Линдгрен“ дава отговор на този въпрос.

В него се разказва за невероятната история на младостта на шведската писателка. След като е останала самотна майка, Астрид изпитва болка, нужда, отделяне от сина си, но следва сърцето си.

„Да бъдеш Астрид“ на датската режисьорка изважда на бял свят малко познатата история зад създаването на най-търпеливото и същевременно диво момиче в света – Пипилота Виктуалия, позната просто като Пипи Дългото чорапче.

Биографичната лента, която бе представена тези дни на „Берлинаре“ разказва как тийнейджърката Астрид Ериксън, родена в консервативна Швеция през 20-те години на миналия век, започва афера с шефа си – женен главен редактор на местния вестник. В следствие на връзката им писателката забременява.

Завъртайки се около тази история, кинобиографията разглежда тежките избори, които Линдгрен е принудена да направи, както и житейските уроци, които извлича от ситуацията.

„Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава е, че трябва да мислиш сам за себе си“, отбелязва Фишер Кристенсен пред медиите по повод проекта си.

„Философът Емануел Кант също смята така, но Астрид Линдгрен казва тези неща по един много, много прост начин, който директно влиза в детското съзнание“, допълва тя.

Според 48-годишната режисьорка шведката е „един от най-иновативните и влиятелни писатели на нашето време“, а героите й са пример за подражание за поколения хора.

„Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи“, заключва Фишер. Преживе Линдгрен казва, че й е все по-трудно с въпроси като: „Какво послание отправяте с книгите си? Какво искате да кажете на децата с героиня като Пипи Дългото чорапче? Как автор на детски книги може да образова младите читатели и да им повлияе? Каква трябва да бъде хубавата детска книга?“

„За да отговоря на тези въпроси, нека просто кажа, че в книгите ми няма никакви послания — нито в „Пипи“, нито в която и да било друга. Пиша, за да забавлявам детето, което живее в мен и мога само да се надявам, че така доставям радост и на други деца. Не мога да дам отговор каква трябва да бъде хубавата детска книга (и защо хората никога не питат каква трябва да бъде хубавата книга за възрастни?).

Единственото ми ръководно начало е „достоверност“ (в художествения смисъл на думата). Веднъж ме попитаха: „Защо никога не сте писали за дете на нещастно семейство от крайните квартали?“

Отговорът е, защото пиша само за нещата, които познавам, а не знам какво значи да си дете на нещастно семейство от крайните квартали. Сигурна съм, обаче, че някъде по света има дете, което наистина знае това и което някога ще го опише“, споделя писателката, която напуска този свят на 28 януари 2002 г. на 94-годишна възраст.

Към момента Астрид е 18-ият най-превеждан автор в света и четвъртият най-превеждан детски писател на всички времена. Пред нея в класацията се нареждат Инид Блайтън, Ханс Кристиан Андерсен и Братя Грим.

Източник:woman.bg

Коментари
Зареждане...