Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Началните признаци за тормоз и насилие в една връзка

Колкото и да не ни се иска да го признаем, връзките, изпълнени с насилие, никак не са рядкост.

1/3 от жените в България търпят домашно насилие, криейки от близките и приятелите си, че имат проблем. В много от случаите жените дълго време дори не осъзнават в какво положение се намират.

Те мислят, че са си го заслужили, че са предизвикали гнева на партньора си, че е нормално насилието да повишава либидото. Убеждават сами себе си, че след това сексът е по-страстен и хубав. Намират си причини да останат в тази меко казано отровна, направо опасна връзка.

Знаците, по които ще разпознаеш насилника:

Насилието може да е физическо, психическо и емоционално, а може и да съчетава по малко от трите.

В повечето случаи началото на връзката с нищо не подсказва, че впоследствие ще се появи насилие от страна на партньора.

Постепенно обаче започват да се появяват сигнали, заради които би трябвало да ви светне червената лампичка.

Кои са те?

Екстремна ревност

Болестната ревност е характерна за хората с психопатични наклонности. Те виждат заплаха във всеки човек, който се доближи до тяхната собственост, тоест вас. Ревнуват дори от факта, че искате да работите и да сте пълноценен човек. Обект на омраза са колегите, приятелите, близките, семейството, особено ако сте в добри отношения.

Постоянен стремеж да уязвят партньора си

Насилникът, било то физически или емоционално, изпитва неистова нужда от това да подчини жертвата си, да я накара да се чувства зависима и уязвена от него.

Свръхконтрол

Преди партньорът да е започнал да ви посяга, той всячески се опитва да упражнява контрол над вас – над мислите ви, над интересите ви, над контактите ви с други хора. Целта е в даден момент да започнете да се чувствате безпомощна без него. Атаките са постоянни, не само вкъщи, но и докато сте навън – непрекъснати обаждания и поредици от есемеси.

Наричане с имена

Един от първите сигнали, че връзката ви ще се развие под знака на насилието, е когато партньорът ви започне да ви нарича с разни нарицателни имена, с които цели отново да ви уязви. Тези имена предизвикват съмнение в собствените качества, понижават самочувствието, човек влиза в един затворен кръг на тотална огорченост от самия себе си.

Изолация

Ако се чувствате изолирани във връзката си, това определено е червен флаг. Вашият партньор иска да разчитате на него, като ви кара постоянно да мислите за него, да се нуждаете от него. Нерешителността ви започва да заема такива размери, че непрекъснато се чудите дори какво би казал той в дадена ситуация.

Постепенно усещате себе си отдалечени от семейството си, приятелите, близките. Притеснявате се дори да се сближавате с колеги. А в някои тежки случаи насилникът настоява жертвата му да спре да работи и да си стои само вкъщи, тотално обезсмисляйки съществуването ѝ.

Ако усетите, че връзката ви започва да прилича на някои от гореспоменатите ситуации, отдръпнете се навреме преди да сте претърпели по-ужасни неща.

Източник: az-jenata.bg

Коментари
Зареждане...