Най-големите скандали през 2017г, разтърсили света! (ЧАСТ 1)

2017 година бе белязана от несигурност, динамични събития, резки обрати и грандиозни скандали, които ще продължат да отекват и през Новата година.

Ето кои са големите събития, белязали отиващата си година:

Сътресенията в UBER

Незаконно подслушване на конкуренцията, изгонване от редица европейски държави, обвинения в сексуално насилие и полова дискриминация на високопоставени служители – това са само част от грандиозните скандали, в които през 2017-а се забърка UBER.

Най-голямата компания за споделено пътуване в света скри мащабна хакерска атака, довела до кражбата на данни за 57 млн. потребители и дори призна, че е подкупила хакерите със 100 000 долара, за да изтрият открадната информация.

Опита за независимост на Каталуния

Каталуния проведе мечтания референдум за отцепване от Испания, а сепаратисктият лидер Карлес Пучдемон обяви едностранна независимост.

Мадрид отговори с крути мерки – насрочване на нови избори и заповеди за арест на няколко министри, включително на Пучдемон. Каталунската криза още не е туширана и заплашва да предизвика „ефекта на доминото“ в Европа.

Крайната десница с исторически пробив в Германия

Отворената политика към бежанците на канцлера Ангела Меркел доведе до историческия пробив на крайната десница в парламента на Германия – нещо, което не се случвало за повече от половин век.

След изборите през септември анти-имиграционната партия „Алтернатива за Германия“ влезе в Бундестага, събуждайки неприятни спомени за нацизма у някои германци. Меркел се изправи пред сложен ребус и изискващи компромиси преговори, за да състави коалиция.

Между Коледа и Нова година социалдемократите обявиха, че ще формират кабинет с консерваторите на Меркел, само ако склонят на реформи в ЕС. Оптимистичните прогнози са правителство в Берлин да има през пролетта.

Султан Ердоган

Макар с крехка преднина в завързания конституционен референдум, Реджеп Ердоган получи това, което отдавна искаше – Турция да стане президентска република от ноември 2019 година. Изпълнителната власт и министрите минават на негово подчинение, но това далеч не е всичко ново за южната ни съседка.

Поправките в управлението на Висшия съвет на съдиите и прокурорите позволяват на Ердоган да кадрува в съдебната система, която и без това бе обезкръвена с масови уволнения след неуспешния опит за преврат.

Конституционните промени доведоха до масови протести срещу безконтролното и авторитарно управление на Ердоган, което руши светската държава и демокрацията. Междувременно, Турция се превърна в огромен затвор за журналисти и се разправи с големи опозиционни медии.

Бум на фалшивите новини

ЕС закрива дюнерджийниците, Кид Рок ще се кандидатира за сенатор, глобалното затопляне спира, разузнавач от МИ5 разкрива таен план за унищожаване на Русия, нобеловият лауреат Светлана Алексиевич е починала – това са малка част от феномена на лъжата в интернет.

Нищо не описва 2017-а по-добре от фалшивите новини. Докато партенки неволно се лееха и от политици, и от авторитетни медии, технологичните компании заявиха, че ще се опитат да ги спрат – или поне значително да ги ограничат.

Фалшивите новини обаче няма да изчезнат лесно, тъй като са доходни и успешно манипулират населението.

*Затова през Новата година си отваряйте очите на четири.

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ, ще ви разкажем за сексскандалите в Холивуд, Доситетата от Рая и скандалното изказване на Тръпм за Йерусалим.

Автор:  Виктория Димова