„Никой няма да ми каже колко съм красива!“ и вината е на Facebook!

Facebook може да носи вина за една от най-самотните нощи в САЩ от години: Отчаяни потребители на платформата за организиране на срещи „Tinder“ паникьосано се обърнаха в сряда към услугата „Twitter“, за да изразят безсилието си, понеже „Tinder“ спрял да работи.

"Никой няма да ми каже колко съм красива!" Вина поема Facebook!

Това означава, че няма да получа никакво внимание и никой няма да ми каже колко красива съм“, цитира британският The Independent отчаяна ползвателка на „Tinder“. „Оправете го!“.

Подобно на много други потребители, тя е станала жертва на преобразуването на процедурите за влизане във Facebook. Най-голямата социална мрежа в света въведе нови, по-строги правила в сряда за много приложения, които искат да имат достъп до мрежата ѝ.

Facebook ограничава много от приложно-програмните си интерфейси (API), които други компании използват за споделяне на информация с мрежата. Накратко, това означава, че приложения като Tinder не получават толкова информация, колкото преди.

Така главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг реагира на последните скандали за неправомерно ползване на лични данни и, както призна в телеконферентна връзка, грешки в системата.

Промяната не е преминала лесно, а някои контакти и телефони в Tinder и историята на разговорите са били загубени или просто влизането е било невъзможно.

За много от ползвателите на Tinder шансовете за среща същата вечер се стопяват до нула.

„Аз създадох това, аз го ръководя и аз съм отговорен“.

С остри думи съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook Зукърбърг се опита да защити действията и да разсее всички съмнения, че няма да поеме отговорност.

Просто не е осъзнал досега „колко широка е отговорността за обществото“, признава той.

Но това вече било зад гърба му. Той признава, че решаването на проблемите ще отнеме повече време, отколкото би желал.

По-рано Facebook призна, че много повече потребители може да са засегнати от скандала около Cambridge Analytica. До 87 млн. потребители, заяви технологичният директор Майк Шропфер в постинг.

В него той описва също така начините за подобряване на сигурността на данните: достъпът на компаниите до информация от приложения на Facebook ще бъде орязан, старите съобщения ще бъдат трити, а търсенето на профил въз основа на телефонни номера и адреси за електронна поща ще бъде премахнато.

В миналото с това се е злоупотребявало, твърди социалната мрежа.