ТЕСТ. Проверете своята Емоционална интелигентност

Известният американски психолог Даниел Голман смята, че хората с висока емоционална интелигентност (EQ) постигат по-голям успех в живота от хората с високо IQ. Хората с висока емоционална интелигентност водят по-щастлив живот и по-лесно се адаптират към различни ситуации.

За да проверите дали притежавате висока емоционална интелигентност, си направете този тест от 10 въпроса.

Не забравяйте да запишете или запомните отговорите си, съветва Dama.bg

Въпрос №1 На тази снимка Вивиан изглежда:

1. Наранена и обидена

2. Развълнувана и благодарна

Въпрос №2 Мъжът е:

1. Объркан

2. Изненадан

Въпрос №3 Аманда е:

1. Отвратена

2. Изненадана и уплашена

4. Ваш приятел ви изнервя.Вашата реакция:

5. Шофьорът на автобуса е бил груб с вас и ви е обидил.Вашата реакция:

6. Отивате на разходка с децата, но едно от тях започва да плаче, защото никой не иска да си играе с него.Вашата реакция:

7. Ваша колежка се е облякла по странен начин.Вашата реакция:

8. Съпругът ви ви е обещал да се прибире навреме, но ето че става късно, а него никакъв го няма, докато вие сте били при детето цял ден. Обяснява ви, че има много работа, а вашето недоволство расте. Какво се случва след като се прибере:

9. Започнали сте нова работа като мениджър на отдел или лидер на екип, но нямате предишен опит на тази позиция. Минават два месеца, но работата ви не върви.

Какво ще направите:

1. Осъзнавате, че тази работа не е за вас. Ще изчакате още два месеца, за да видите дали положението ще се подобри, но ако не стане така – напускате и започвате да си търсите нова работа.

2. Опитвате се да анализирате ситуацията и да намерите причината за провалите ви. Ще се опитате да подобрите компетенцията и уменията си. Ще промените и отношението към работата, за да станете по-добри.

10. Ваша приятелка ви моли да излъжете гаджето й, че предишната вечер двете сте били заедно. Вие сте се съгласили и сте излъгали. Как се чувствате?

1. Чувствам се виновна и толкоз.

2. От една страна, тя е моя приятелка и трябва да я подкрепям. От друга страна, се срамувам от такива отвратителни лъжи. Горкото момче… Яд ме и на мен, и на нея.

Резултатите:

Добре, време е за резултатите от теста. Ако повечето ви отговори са №1, ще трябва да поработите още върху емоционалната си интелигентност, защото в момента невинаги разбирате емоциите на останалите. Освен това трябва да се научите да контролирате собствените си емоции, за да не реагирате прекалено бурно. Ако поработите върху EQ-то си, ще видите, че животът ви ще се подобри и ще ви се открият нови възможности за развитие. Според едно проучване 90% от успешните хора, имат високо EQ. Ако повечето ви отговори са №2, честито! Вие имате висока емоционална интелигентност. Време е да покорите нови върхове!