Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Внимание! Ако жените не мият редовно зъбите си, може да ги сполети страшна болест!

Оказа се, че нередовното или неправилното миене на зъбите при жените, може да доведе до тежки последици.

Учени установиха, че ако не мием зъбите си редовно и правилно е възможно не просто да разболеем зъбите си, но и през възпалените венци, да инфектираме сериозно целия си организъм.

Рискът от рак на гърдата може да нарасне три пъти при жени, страдащи от заболяване на венците. Експертите смятат, че това се дължи на способността на бактериите, които предизвикват възпаление в устната кухина чрез кръвообращението във венците да проникнат в други части на тялото, включително гръдната тъкан.

Това може да причини злокачествени неоплазми. Известно е, че тежката болест на венците , известна в медицината под термина пародонтит, неблагоприятно засяга челюстната кост и причинява загуба на зъби.

Изследователи от Университета в Санта Мария в Бразилия са анализирали здравето на 201 жени, които са се прегледали през периода от април 2013 г. до юни 2015 г. 67 от тях са били диагностицирани с рак на гърдата.

Изследователите са взели под внимание такива отрицателни навици за здравето като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, а също така са определяли нивото на заболяване на венците при жените.

Като се вземат предвид всички останали фактори, тежкото заболяване на венците увеличава риска от рак на гърдата три пъти. В същото време няма връзка между загубата на зъби и развитието на злокачествени тумори на млечните жлези.

Преди това друга група изследователи доказва, че редовното измиване на зъбите намалява риска от развитие на рак на гърлото с повече от 20%. Факт е, че повишеното ниво на някои бактерии, свързани с болестта на венците, увеличава вероятността от подуване на гърлото. Все още не е ясно дали самите бактерии провокират рак или причината за това е заболяване на венците.

В хода на експеримента изследователите наблюдават здравния статус на повече от 73 000 жени след менопаузата, всяка от които преди е имала рак на гърдата.

Както се оказва, наличието на периодонтална болест увеличава риска от рецидив на рак на гърдата с 26,1%. По време на наблюденията, продължили 6,7 години, са диагностицирани 2244 жени с рак на гърдата.

Що се отнася до жените, които не са имали анамнеза за тумори на гърдата по-рано, в своя случай, пародонтовата болест повишават риска от развитие на рак на гърдата с 14%./ Zdrave.to

Коментари
Зареждане...