Новините Online
Новини, клюки, скандали и информация за света на известни и не толкова известни хора

Зодия Козирог – Усещане за Бог

ibex in the Alps

Дневното светило отразява пътя на героя. Героят е архетипен образ, който живее във всеки от нас, а ролята му е да се противопостави на притегателната сила на (майчината) сигурност, да надмогне навика, удобството и инстинктите, за да потегли на пътешествие в търсене на съкровището – онова, което му дава сила, живот, вдъхновение.

Съкровището е искрата, която индивидът запалва в себе си, защото се е разпознал като единствен, уникален и неповторим израз на божествената творческа сила. Тази скъпоценност е талант, постижение, смисъл, които героят накрая връща като дар за общността и човечеството, повдигайки ги

Слънчевият герой ни води към себеосъществяване, а знакът, в който се намира Слънцето в хороскопа, показва кое от дванайсетте състояния на битието трябва да завоюваме, развием и изведем до най-чистото му проявление като личности в този живот.

Козирогът е земен кардинален знак и индивидът под негово попечителство се впуска в усилен поход нагоре по планината на физическото измерение, за да проумее, организира, структурира и овладее материята.

Искам да ви запозная с един своеобразен представител на този земен знак, в чиято рождена карта надникнах с огромно любопитство. Той е учен. Всъщност наричат го „попзвездата сред учените“. Във въображението си вероятно е звезда, макар и миниатюрна, в дълбоката черна паст на космическото пространство.

Ражда се на 8 януари 1942 г. в Оксфорд в семейство на ерудити. Гордо се появява на този свят на датата, на която умира Галилео Галилей точно 300 години преди това. Семейството му е сбирщина от ексцентрици, които вечерят в непрогледна тишина, всеки от тях забил настойчив нос в книгата си.

Като дете бил истинско шило, което не се спирало на едно място – непрестанно търчал наоколо, катерел се, танцувал, гребал… Докато на 21 години не открил, че е болен от амиотрофна латерална склероза – според Wikipedia „неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони, което води до парализа и смърт“.

Лекарите давали на Стивън Хокинг още две и половина години живот, но той е жив и до днес, като не спира да твори своите визии за времето, пространството и вселената с нейните черни дупки. Ще кажете, те Козирозите са здраво стъпили на земята и няма да хвърчат в облаците, но първо, това е клише и второ, извинете ме за черния хумор, но едва ли има някой по-здраво закован за земята от него, неподвижен в затвора на количката и неподвижното физическо тяло. Обаче именно заради това е надарен с ярка мисъл, която надмогва и трансцендира нелепостта на парчето материя, което му се е паднало.

Интересно е, че в картата на учения няма нито една планета във воден елемент, сякаш в този живот душата му е избрала да не се занимава твърде с емоционални въпроси, а е ангажирала ресурса на земната и въздушната стихия, за да се превъплъти в гениален изследовател.

Земният елемент е силно акцентиран в картата на Стивън Хокинг. Слънце и Меркурий са в Козирог, Луна и Нептун в Дева, Уран и Сатурн в Телец – те са част от мащабна фигура, равнобедрен триъгълник, наречена Голям триъгълник на таланта или Голям тригон.

Хората, които притежават такава конфигурация в хороскопа си, идват в този живот с дарба. Те познават много добре стихията, в която е разположен Триъгълникът на таланта. Носят я под кожата си и нерядко я приемат за даденост, като не разбират необходимостта да правят каквото и да било, за да я развиват. Затова и се случва талантите, които дарява фигурата, да останат непроявени в този живот поради леност и инерция.

Още повече опасността от инерция стои пред Голям тригон в земни знаци. Дарбите на Големия земен тригон са здравомислие и инстинктивно знание за законите на природата, материята, реалността и ежедневието, но и крайна пасивност. Стивън Хокинг бил средностатистически ученик, който се справял добре, след това – блестящ студент по космология, който не отделял за учене повече от час на ден. Меркурий в „царски“ контакт с Нептун и Уран му дава завидна интуиция и проницателност в интелектуалните и менталните дела.

Трябвал му „ритник“ от съдбата, за да го разтърси и извади от летаргията, апатията и самодоволството на Големия тригон, който носи риска цял живот да остане недокоснат резервоар на несъзнавана психическа енергия. Болестта подтикнала младия учен да се фокусира върху ученето и изследванията си. Накарала го да осъзнае, че е изправен пред опасността да не успее никога да завърши докторантурата си.

Той казва: „Преди болестта ми бях отегчен от живота. Сякаш нищо не си струваше“. Именно болестта като че ли го събужда за смисъла и красотата на земното съществуване.

Предизвикателните контакти на други планети към Големия талантлив триъгълник разклащат мнимото му равновесие и задействат процес на метаноя [*]. Едната планета, която прави квадратура (труден контакт от 90 градуса) към мащабната фигура, е Марс, а другата е Венера. Марс управлява мускулатурата, действието, инициативността и сякаш е било нужно да откаже да съдейства на учения на физическо ниво, за да се активират вътрешните му огън, движение и страст. Венера, планетата на любовта, пък е другата „виновница“ Стивън Хокинг да не се отрече от живота – по времето на откриване на заболяването му той бил влюбен и това също го стимулирало да избере да живее и твори. Въпреки.

Отношенията на гениалния учен с материята са обрисувани в рождената му карта по забележителен начин. Сатурн, който е управител на Слънчевия му знак Козирог и е сигнификатор на преживяването за тяло, граница, физика, структура, е в съвпад с Уран – силата, която разрушава закостенелите структури, надскача статуквото, реорганизира и ресистематизира. Ако Сатурн е физическата реалност с нейната механика, Уран е невидимият квантов закон, който я движи и опровергава едновременно.

Уран управлява и асцендента Водолей в хороскопа на Стивън Хокинг. Асцендентът представлява нужните качества и нагласа към света, които трябва да усвоим в този живот, за да можем да осъществим предназначението си по слънчев знак. Водолей и Козирог, Сатурн и Уран в неговата карта се преплитат в смислова цялост, която завихря живота му около голямото преодоляване на тежестта на материята и проникването в тайните ѝ отвъд земната гравитация. Той търси универсална теория, която обединява космологията (макро) и квантовата механика (микро), за да обясни зараждането на вселената.

Основен обект на неговите изследвания са черните дупки – най-плътната концентрация на материя в космоса. За тях Стивън Хокинг доказва, че не са информационен вакуум, а излъчват радиация, която успява да избегне непреодолимите гравитационни сили. Интересно явление в картата му е неаспектираният Плутон. Ако има планета в Слънчевата система, която да въплъщава символа на черна дупка, то това е Плутон – мрак, бездна, смърт, трансформация в ново измерение. Плутон е единственото, което остава, след като загубим всичко – усещане за Бог.

Неаспектираната планета ни притегля неистово, понеже е непозната губерния в психическото ни царство и затова животът ни я поднася непрекъснато, а ние я търсим несъзнателно като спасителна сламка, която ще ни върне целостта. Черните дупки за Стивън Хокинг са средоточие на копнежите и надеждите му за пътуване във времето и пространството.

Той смята, че вселената не може да е създадена от Бог. Големият взрив е резултат единствено и само от законите на физиката. Вселената е спонтанно творение. Така твърди неговият рационален ум, който познава материята до мозъка на костите ѝ в най-крайното ѝ изражение на телесно обездвижване. Отвъд което има само разум, устрем и енергия.

Но именно изразът „спонтанно творение“ е натоварен с огромна доза мистерия, мистика и… усещане за Бог.

[*] Метаноя (гр.) – промяна в светогледа, мисленето, възприятията, покаяние.

Източник: edna.bg

Коментари
Зареждане...