Зукърбърг се извини публично за допуснатите грешки

Европейците са голяма и невероятно важна част от нашата глобална общност. Много от ценностите им, са ценностите, които споделяме: от правата на човека до технологията с целия потенциал, който тя носи.

Снимка 358131

Това заяви изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на изслушването си пред Европейския парламент, което ще се състои днес. Извадки от изказването му бяха публикувани предварително в медиите.

За да осъзнаем този потенциал, трябва да превърнем технологията в сила за добро. С разрастването на Facebook, помогнахме да се поддържа връзка между хората.

След неотдавнашните терористични атаки в Берлин, Париж, Лондон и тук в Брюксел десетки хиляди хора са използвали предоставената от нас възможност, за да могат приятелите и семейството им да знаят, че са в безопасност.

Бежанците, които пристигат в Европа, също използват Facebook, за да поддържат връзка с близките си вкъщи и да намерят нови общности тук.

Също така от 18 милиона малки предприятия в Европа, които използват Facebook днес, почти половината заявяват, че са наели повече хора в резултат на това.

Но през последните няколко години стана ясно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим използването и за вреди, призна още Зукърбърг. Независимо дали става дума за фалшиви новини, чуждестранна намеса в избори или за разработчици, които злоупотребяват с информация, не се съобразихме и с нашите отговорности. Това беше грешка и съжалявам.

Ще отнемат време всички промени, които трябва да направим. Но съм съгласен да го направя и да направя необходимите значителни инвестиции, за да запазя хората в безопасност. Например, удвояваме броя на хората, работещи по безопасност и сигурност на повече от 20 000 души до края на тази година. Над инвестициите, които правим в други области, очаквам, че това ще окаже значително влияние върху нашата рентабилност. Но искам да бъда ясен: задържането на хората винаги е по-важно от увеличаването на печалбите ни.

Ние сме ангажирани с Европа, увери Зукърбърг. В Ирландия е нашият европейски щаб. В Лондон – нашият най-голям инженерингов екип извън САЩ; в Париж е нашата лаборатория за изследване на изкуствен интелект; ние също така разполагаме с центрове за данни в Швеция, Ирландия и Дания, които ще бъдат отворени през 2020 година. До края на 2018 г. Facebook ще назначи 10 000 души в 12 европейски града от над 7 000 днес. Ние ще продължим да инвестираме. Например, ние се ангажирахме да осигурим до 2020 г. един милион души и малки предприятия с обучение по цифрови умения.

Основният ми приоритет винаги е бил нашата социална мисия да свързваме хората, като им помагаме да изграждат общности и да обединяват света.

Вярвам дълбоко в това, което правехме. Когато се справяме с тези предизвикателства, знам, че ще погледнем назад и ще видим как хората да се свързват и да дадат на хората повече глас като положителна сила тук в Европа и по света, заяви още той.

Председателят на парламента Антонио Таяни съобщи по-рано, че Зукърбърг ще даде показания пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), за да „изясни въпроси, свързани с използването на лични данни“.

На 1 май британска парламентарна комисия обяви, че Зукърбърг ще бъде принуден да свидетелства, ако стъпи на територията на Обединеното кралство.